saffransbullar

Det stora inlägget om saffransbullar! Men detta är verkligen världens bästa recept! Jag fick det av en vän och det garanteras goda, saftiga saffransbullar varje gång!
 
Here we go...
 
 
Ingredienser:
  • 50 g färsk jäst
  • 150 g smör/margarin
  • 2 påsar saffran (0,5 g x2)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella/kvarg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 17 dl vetemjöl (gå efter känn)
Fyllning:
  • 200 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 tsk vanillinsocker (jag blandar friskt med vaniljextrakt och vaniljessens också!)
Pensling:
  • ägg + vatten
  • pärlsocker
Ugn:
  • 250°C
 
Börja smälta smör och blanda ihop det med mjölken så den är rumstempererad (stoppa ned ett finger i blandningen, känner du att den varken är varm eller kall så är den klar). Blanda i saffranet och häll det sedan över jästen som du har smulat i en separat bunke. Ett tips är att ha jästen i bunken du ska blanda hela degen i!
 
 
 
Nu får du blanda ned alla ingredienser förutom mjölet. Se till att det är ordentligt blandat! Sist rör du i mjölet och ser till att det blandas ordentligt! Degen är färdig när den släpper från verktyget du använder för att blanda den.
 
 
Låt den sedan jäsa i 40 minuter under bakduk.
 
 
Låt den helst stå ett rum där det är lugnt för den så kommer ni se att den jäser ordentligt!
 
 
Glöm inte att förbereda bullformarna under tiden degen jäser!
 
 
...och förbered fyllningen! Mitt bästa tips är att inte snåla med något. Gör hellre dubbel fyllning så slipper ni oroa er för att ta för mycket, det är ju trots allt jul!
 
 
Nu är det dags att knåda degen! Sprid ut mjöl över er arbetsplats och knåda degen och dela upp den. Du får många bullar från detta recept så det kan behövas. Kavla ut den och snurra ihop bullar som ni lägger ned i formarna. 
 
 
När detta är gjort så kör ni på en duk och låter den återigen jäsa i 30 minuter.
 

Blanda äggblandningen, ägg och lite vatten till penslingen och slå på ugnen på 250°C. 
 
 
Sedan är det dags att pensla varje bulle...
 
 
...och ha på generöst med pärlsocker!
 
 
Det är en av de fina sakerna med att bli vuxen, har jag märkt. Det finns ingen som målar upp ett "lagom" med pärlsocker utan här hemma kör vi på ordentligt!
 
Sedan skjutsar ni in bullarna i ugnen i ca. åtta minuter!
 
 
Et voilá! Världens godaste, saftigaste saffransbullar! Skapar ni dessa så får ni mer än gärna tagga mig i era skapelser på instagram! Där finner ni mig under namnet amongstchristmaslights, eller om ni bara trycker på namnet här!
#bakning - #införjul - #jul - #jul2020 - #julbak - #julbakning - #saffransbullar